A Bölcsőde Mintaterv Katalógus azzal a céllal indult el, hogy a bölcsődeépítésre, bölcsődei férőhely növelésre vonatkozó pályázatban résztvevő szervezetek és intézmények számára elérhetővé tegyen szakmailag előkészített bölcsőde vázlat- (ill. későbbiekben részletesebb) terveket (mintaterveket), melyek az adott településen tervezett bölcsődeépítési beruházáshoz felhasználhatók, azt támogathatják. A mintatervek felhasználásával megvalósuló bölcsőde építési, épületbővítési beruházás lépéseinek áttekintéséről a Tervválasztási Segédlet 
A bölcsődeépítés főbb lépései – mintatervek felhasználásával fejezetében írtunk.

A 2021. őszén nyilvánossá váló bölcsőde vázlattervek továbbdolgozásával előálltak azon bölcsőde mintatervek, amelyek a pályázatban nyertes szervezetek és intézmények számára elérhetők lesznek, már magasabb műszaki részletezettséggel és tartalommal bírnak, és birtokukban megkezdhető az adaptáló tervezők által a konkrét helyszínre és igényekhez, körülményekhez igazításuk, az építési engedélyezési dokumentációvá alakításuk, azaz adaptációjuk (illetve a kivitelezési dokumentáció elkészítése).

Jelen Adaptációs Segédlet ezt az adaptációs- (és a kivitelezési folyamatot is) támogatja építészeti-építésügyi szempontból úgy, hogy bemutatja a bölcsőde mintatervcsomagok tartalmát, illetve felhívja számos olyan szempontra, teendőre a figyelmet, melyek a mintatervek alapján épülő bölcsőde megvalósítási folyamatában aktuálisak lehetnek. Felhívjuk a figyelmet, hogy a segédlet tartalma tájékoztatásként kezelendő, nem tekintendő jogszabály-magyarázatnak, az érintett témakörök kapcsán minden esetben a jogszabályok előírásait kell figyelembe venni.

Felhívjuk továbbá a figyelmet arra, hogy a pályázatban résztvevő szervezetek és intézmények számára a Lechner Tudásközpont a tervek szerint konzultációs szakmai segítséget nyújt a bölcsőde mintatervek adaptációja, az építési engedélyezés és a kivitelezés során. Amennyiben pályázóként élni kíván ezzel a lehetőséggel, jelezheti ezt az rrfltk@lechnerkozpont.hu e-mail címen.