Energetikai tanúsítás

Az építtetőnek új bölcsődeépület, illetve bizonyos bölcsődei épületbővítés esetén egy energetikai tanúsítási jogosultsággal rendelkező szakembert kell megkeresnie, aki elvégzi az elkészült épület energetikai tanúsítását, azaz jogszabályban meghatározott számítási módszerekkel meghatározza az épület energetikai minősítési besorolását.
Energetikai tanúsító szakember kereshető a Magyar Építész Kamara- és a Magyar Mérnöki Kamara online névjegyzékében.

Használatbavételi engedély

A bölcsőde felépülése, az építési tevékenység kivitelezésének befejezése után az építtetőnek a használatbavételre engedélyt kell kérnie az építésügyi hatóságtól. A használatbavétel iránti kérelmet – az építési engedélyezési eljáráshoz hasonlóan – a jogszabályi előírások szerint online módon az ÉTDR-ben, személyes ügyintézés esetén az illetékes építésügyi hatóságnál vagy a kormányablaknál lehet benyújtani. Az eljárás lefolytatásához szükséges benyújtandó dokumentumokról is jogszabály rendelkezik.

Ingatlan-nyilvántartási átvezetés

Fontos, hogy a megépített bölcsőde épület vagy az épületbővítés a megvalósulás után, szükség esetén felkerüljön az ingatlan-nyilvántartási térképre és megjelenjen a tulajdoni lapon is. Ehhez az építtetőnek megfelelő jogosultsággal rendelkező geodéta (földmérő) szakemberrel változási vázrajzot kell készíttetnie, melyet az Országos Építésügyi Nyilvántartásba (OÉNY) fel is kell tölteni.
Ingatlanrendezői földmérő igazolvánnyal rendelkező földmérő szakember a Lechner Tudásközpont honlapján elérhető Ingatlanrendezői névjegyzékben is kereshető.