A kertek élettelen építőkövei, melyek elsősorban a burkolatok, a szegélyek, valamint az egyéb kiszolgáló rendszerek. Alapvetően ide tartoznak az 5. fejezetben felsorolt fixen rögzített játszóeszközök is.

4.1 Burkolatok

A burkolatok tekintetében különböző típusokat különítünk el (szórt, térkő, lap, öntött). A bölcsődék szempontjából érdemes másképp kategorizálni a fentieket, így ütéscsillapító, egyéb felhasználható, valamint nem javasolt típusba sorolni.

Ütéscsillapító burkolatok: öntött gumiburkolat (ez az egyik leggyakrabban használt ütéscsillapító burkolattípus, egyrészt a szín- és formaváltozatai, másrészt az esztétikai értéke és ellenállósága miatt), ütéscsillapító homokburkolat, kéregmulcs, gyep.

Egyéb felhasználható burkolatok: stabilizált kavicsburkolat, beton térkő, kerámialap, betonlap, gumilap.

Nem javasolt burkolatok: öntött beton, kis- és nagykockakő, tégla, fa, természetes kő, kavics, fenyőkéreg.

4.2 Szegélyek

A szegélyek funkcionális szempontból arra valók, hogy a helyükön tartsák a burkolatokat. Lehet szegély nélkül is burkolatot készíteni, de érdemes szem előtt tartani, hogy egy keskeny útszakasz esetében szegély nélkül könnyebben elmozdulnak a burkolóanyagok. Rakásmódjuk és anyaguk szerint is lehet csoportosítani őket. Rakásmódjuk szerint lehetnek süllyesztve vagy kiemelve.

Süllyesztett szegély: be van süllyesztve terepszintbe (alap + a teljes szegély a föld alatt van, csak a felső felülete látszódik ki). Ez akkor nagyon hasznos, amikor pl. egy gyepfelület esetében a szegélyre rá lehet menni a fűnyíróval, így nem kell szegélynyírót alkalmazni.

Kiemelt szegély: a szegély a terepszinthez képest ki van emelve, de van olyan része, ami a föld alatt van (alap + szegélykő).
Anyaguk szerint megkülönböztetünk fából, műanyagból, fémből, betonból és térkőből készült szegélyeket.

Faszegélyek: átlagos élettartamuk 2-3 év, mely idő alatt teljesen „elkomposztálódnak”. Ezen kívül további hátránya, hogy szegélynyírót kell alkalmazni.

Műanyag szegélyek: ezek segítségével nagyon könnyű íves burkolatokat kialakítani és költséghatékonyabbak, mint a beton, fém vagy a térkőszegélyek. Ezt a típust csak süllyesztve lehet alkalmazni. Általában nagy UV ellenálló képességgel bírnak és könnyű őket telepíteni, mert nem szükséges betonágyba rögzíteni.

Kerti beton szegélyek: készíthető kiemelt vagy süllyesztett változatban is. Minden esetben beton ágyazatba kell lerakni. Szép íveket nem lehet belőle készíteni, ezért a geometrikus formákhoz használható szegélytípus.

Térkőből/téglából készült szegélyek: szintén készíthető kiemelt, vagy süllyesztett változatban, és ugyanúgy, mint a betonszegélyt betonágyba kell helyezni. A legkevésbé költséghatékony megoldás, ellenben nagyon esztétikus. Ívek és geometrikus formák kialakítására egyaránt alkalmas.

4.3 Öntözés

A kert öntözése központi kérdés a fenntartás szempontjából. Megoldható manuális úton vagy automata rendszerekkel. Amennyiben nincs automata öntözőrendszer telepítve a kertbe, mindenképpen fúrt kútról, vagy vezetékes vízről kell megoldani a locsolást, melyekhez süllyesztett kerti csap, vízkonnektor létesítése elengedhetetlen.

A telepítendő öntözőrendszer típusa az öntözendő területek növényzete, a terepviszonyok és a rendelkezésre álló vízforrás paramétereinek ismeretében határozható meg. Az automata öntözőrendszereknek az alábbi típusait különböztetjük meg:

Spray szórófejes rendszer: ezek elsősorban keskenyebb, bonyolultabb, szabdaltabb füves területek öntözésére alkalmasak. Szórási sugaruk 2 és 5 méter közé esik, de speciális fúvókákkal akár 60 cm-es sugárban, vagy keskeny sávban is öntözhetnek. Szintbe süllyesztettek a szórófejek, melyek kiemelkedés után a területet egyszerre öntözik, nem forognak. Sokféle típusú fúvóka kapható hozzájuk, amellyel megoldható, hogy gyakorlatilag bármilyen alakú területet lefedjenek.

Rotoros szórófejes rendszer: ezek is gyepek öntözésére alkalmas szórófej típusok, melyek szórási sugara általában 8 és 12 méter között van. Ez a típus is szintbe van süllyesztve, mely a nyomás hatására emelkedik ki a gyepből, annyi különbséggel, hogy a kívánt terület öntözését a kilőtt vízfüggöny forgatásával érik el.

Csepegtetőcsöves rendszer: ez elsősorban abban az esetben lehet és érdemes alkalmazni, ha el lehet rejteni a csövet pl. valamilyen típusú mulcsréteg alá. A két másik típussal ellentétben ez elsősorban sövénysávok, vagy akár évelőágyások gazdaságos öntözésére alkalmas.

OKOS TIPP Az öntözésre esővízgyűjtő tárolót érdemes elhelyezni a kertben, mert ezzel is költséghatékonyabbá tehető a fenntartás.